Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht was vrijdag 8 september op bezoek bij de Koninklijke Dordrechtsche Roei- en zeilvereniging (KDRZV) en STARDO, de Stichting voor Aangepast Roeien Dordrecht en Omstreken. Bij STARDO kunnen mensen met een beperking elke week roeien, en nu mocht de burgemeester mee in een wherry om -met hulp van Jan en Corry Verdonk en Chris de Vries- een stukje over het Wantij te sturen. Andere STARDO roeiers waren Marcella met Arnold en Petra in de Trude, Anja Alvarez met Lena en Bea in de Jan Derks en Wim Rosenbrand met Jan Troost en Jeroen in de Knolhaven. Ook bij de KDRZV was het alle hens aan dek, velen gaven acte de présence en zelfs de heren acht was in wedstrijdtenue te bewonderen. Het zag er allemaal feestelijk uit.

Het was warm en benauwd op het water en Kolff moest even wennen, ‘want dit was toch weer 27 jaar geleden’, maar stuurde uiteindelijk de boot veilig naar het vlot. ‘Ik vond het fantastisch en heb het heel erg naar mijn zin gehad’, zei hij opgetogen. Eigenlijk wilde hij niet uit de boot, dat was duidelijk. Maar hij ging toch mee naar de soos, voor een glas water en een goed gesprek.

Daar werd hij geïnterviewd door Lotte Verbrugge, roeier en instructrice bij de KDRZV en vrijwilliger bij STARDO. Hij vertelde dat roeien altijd een speciale plek heeft gehad in zijn familie. Zelf heeft hij vanaf zijn zestiende een paar jaar vooral skiff geroeid bij de Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging de Maas in Rotterdam, maar ook zijn broer en zijn zus waren in hun studententijd fanatieke roeiers. Zijn broer roeit nog steeds, evenals diens kinderen. Ook zijn vader, nu 85 jaar oud, stapte tot drie jaar geleden nog wekelijks in de roeiboot voor een tochtje met andere krasse knarren, zoals Ivo Opstelten, de oud-burgemeester van Rotterdam. 

In de sociëteit van de vereniging deed de burgemeester zijn officiële ambtsketen weer om, en kreeg daarna de oorkonde van het honorair lidmaatschap uitgereikt door voorzitter Joop Hylkema. ‘Die komt in de trofeeënkast van mijn werkkamer’, zei hij. Na een lunch ging de burgemeester weer op pad, met de belofte dat hij mogelijk nog een keer zelf zou komen roeien.

Verslag: Hanneke Kijlstra

Foto: Huib Kooyker