Aangepast roeien Jos SGDOIk ben ongeveer 12 jaar geleden gaan roeien. Ik had een beenamputatie ondergaan en na een lange periode ziekenhuis en revalidatie was ik weer gaan werken. Mijn collega Marianne Rosendahl vertelde enthousiaste verhalen over roeien en zei: “Waarom ga jij niet roeien? Bij ons is een Stichting Aangepast Roeien.” We zijn daar samen op een middag gaan kijken en werden leuk ontvangen. Ik was blij dat de mogelijkheid bestond om met een prothese een buitensport te gaan doen.

Ik wilde graag de grenzen van mijn lijf opzoeken en opnieuw in mezelf geloven.Twee jaar later brak ik mijn rechterknie en moest ik stoppen. Na opnieuw een lange revalidatie heb ik het roeien weer opgepakt en om de schade in te halen roeide ik twee keer per week. Helaas brak ik zes jaar geleden mijn heup en was ik er weer een tijd uit. Met een nieuwe heup kon ik uiteindelijk toch weer gaan roeien. In overleg met een specialist van Livit is een roeiprothese ontwikkeld die helemaal is afgestemd op mijn mogelijkheden. Daar ben ik erg blij mee.

Jos in LeidenHet fijne van roeien is dat je veel spiergroepen tegelijk gebruikt. Het is dus heel geschikt om spierkracht en conditie op te bouwen. Ik stel mezelf altijd een doel, je werkt dan ergens naartoe en dat stimuleert. Dat doel kan een bepaald niveau in de conditietraining zijn of een afstand die ik wil halen over bijvoorbeeld een maand. Mijn doel op lange termijn is vanaf het begin geweest om af te roeien bij de KDR&ZV en daar dan lid te worden. Helaas blijkt dat hier organisatorisch nog steeds moeilijk te zijn, bij andere roeiverenigingen kan het wel. Ik heb het altijd belangrijk gevonden om de roeitechniek goed aan te leren, als er eenmaal fouten inslijpen zijn die er moeilijk uit te halen. Ik wil als volwaardig roeier in de boot zitten, mijn ploeggenoten moeten me alleen helpen met in- en uitstappen. Ik ben een paar keer met de roeivrouwen mee geweest in een C4 en vond dat geweldig. Dat is zo anders dan in een wherry. Ik vind het voor alle roeiers bij onze stichting belangrijk dat zij doelen stellen, ieder binnen zijn eigen mogelijkheden.

Ik ben een echt buitenmens. Voor mijn amputatie heb ik gewandeld, gefietst en veel gezeild. Er was voor mij niets fijner dan op het water te zijn, ik ben dan ook heel blij dat ik met roeien die mogelijkheid weer heb. Naast roeien heb ik veel hobby’s. Ik ben ’s zomers heel wat uren op ons landje te vinden, lekker wroeten in de aarde. Ook ben ik een enthousiast beeldhouwer, het is heerlijk om met hamer en beitel uit een ruwe brok steen een sculptuur te maken. Als vrijwilliger van de SGRD&O heb ik de website https://www.stardo.nl/ gemaakt en ik verzorg die ook. Momenteel ben ik hard bezig om een nieuwe site te maken. Zoals je ziet: never a dull moment!

Interview Jos van der Heydt
Liesbeth Harrewijn, 20 maart 2013