Op vrijdag 30 juni was het zover. De Nationale Tocht Aangepast Roeien startte bij onze vereniging, ‘de Dordtsche”. Al maanden daarvoor was de organisatie begonnen, hetgeen resulteerde in deelname van onze roeivrienden van RV De Amstel, ASMR, RV Beatrix, RV Breda, RV Rijnland, KR&ZV Het Spaarne, SRV Rotterdam, WSV Vada en uiteraard onze eigen SGD&O. Al met al werden 140 deelnemers verwacht! Twee verenigingen kwamen met eigen botenwagens en de andere gebruikten de boten van de Dordtsche.

Het lijkt zo gemakkelijk, maar het vergt wel enig puzzelwerk. Wie start waar, wanneer, van welk vlot, in welke boot en met welke begeleiding. Dat wordt allemaal zorgvuldig ingedeeld (niet iedere boot is voor elke deelnemer geschikt en moet worden aangepast). Dit hoort bij het organiseren. Maar dan komt de improvisatie: niet iedereen komt, of heeft eerder afgebeld en komt toch. Het uiteindelijke schema moet ad hoc een aantal keren worden aangepast om toch de bootindeling perfect te hebben. Ik heb daar grote bewondering voor.
Op de dag zelf al die veranderingen invoeren: je zou er ‘kierewiet’ van worden.

Onder begeleiding van de Reddingsmaatschappij startten de roeiers van de Stichting Gehandicapten Roeien Dordrecht en Omstreken als eerste om 9 uur richting Dordrecht. Gelukkig was het droog weer maar er stond wel een forse (tegen)stroom en aardig wat wind. Een behoorlijke

krachtsinspanning werd dus verwacht! Gelukkig hoorden we dat iedereen het geweldig had gevonden en terug was er gelukkig stroom mee…. Onze gasten kwamen vanaf een uur of 10 binnen, al dan niet met hun botenwagen. Zij werden ontvangen met koffie/thee door de mensen van de sooscommissie, die voor deze dag de catering verzorgden. Dan weet je dat het goed zit: het ontbrak aan niets. Men kon kiezen uit een tocht naar de Dordtsche binnenstad of een rondje Wantij. De gasten konden dankzij de vrijwilligers op de vlotten wegvaren op de afgesproken tijdstippen.

Inmiddels werd in de keuken hard gewerkt aan de lunch. De bestuurskamer werd ingericht voor de ontvangst en via huiscateraar Nannings werden heerlijke salades, brood en soep binnengebracht. De deelnemers waren buitengewoon verrast door deze buitengewoon smakelijke lunch!

We boften deze dag met het weer. Helemaal droog hebben we het niet gehouden helaas, maar over het algemeen was het goed te doen.  Gelukkig kwamen alle deelnemers weer heelhuids aan de wal en na nog wat gedronken te hebben in de soos keerde men huiswaarts, na nogmaals complimenten te hebben rondgestrooid richting organisatie.

Daarna was er voor de vrijwilligers van onze vereniging nog een ‘nazit’. Om met elkaar de dag door te spreken maar vooral ook om afscheid te nemen van Nelyl Braanker. Nelly, die zo veel heeft betekend voor het aangepast roeien. Jarenlang heeft zij als vrijwilligster onvermoeibaar ervoor gezorgd dat de gehandicapten konden roeien en verzorgde ze ook de koffie. Het was door de warme persoonlijkheid van Nelly altijd gezellig. Nelly: ook nog eens vanaf deze plaats: hartelijk dank voor je onvermoeibare inzet voor het gehandicaptenroeien.

Terugkijkend op deze dag kunnen we concluderen dat het een succes is geweest, vooral door de inzet van de vele vrijwilligers waar een beroep op werd gedaan. Het was een lange dag en iedereen bleef paraat. Super bedankt. Het was geweldig om mee te maken.

Een trotse voorzitter van de SGD&O
Lidy de Jong

Film website AD Dordrecht